- Haberler
- Sağlık
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Karaoğlu'ndan yaz tatilinde çocuklar için sağlıklı ve güvenli tatil önerileri
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Karaoğlu'ndan yaz tatilinde çocuklar için sağlıklı ve güvenli tatil önerileri
Liv Hospital Gaziantep Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Karaoğlu, yaz aylarında çocuklarda en sık görülen sağlık sorunlarına karşı ebeveynlere uyarılarda bulunarak güvenli tatil için alınması gereken önlemleri sıraladı.
Liv Hospital Gaziantep Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Karaoğlu, yaz aylarında çocuklarda en sık görülen sağlık sorunlarına karşı ebeveynlere uyarılarda bulunarak güvenli tatil için alınması gereken önlemleri sıraladı.
Uzm. Dr. Özlem Karaoğlu, "Yaz mevsimi, çocuklar için eğlence, tatil ve bol bol dışarıda zaman geçirme fırsatı demek. Ancak sıcak hava, kalabalık havuzlar, açıkta satılan gıdalar ve yetersiz hijyen şartları çocuklar için bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Sıcak havalarda gıdaların daha hızlı bozulması, mikropların kolayca çoğalmasına neden oluyor. Bu durum, özellikle küçük çocuklarda ishal vakalarında artışa yol açıyor. Yaz aylarında hijyenik şartlarda hazırlanmayan yiyecek ve içecekler, el temizliğine dikkat edilmemesi ve kontamine sular, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarına ve ishal ataklarına sebep olabilir. İshal, özellikle 5 yaş altı çocuklarda ciddi sıvı kaybı ve halsizlik oluşturabilir. Tedavi geciktiğinde hastaneye yatış gerekebilir" dedi.
"Çocuklar her dışarıdan geldiklerinde ellerini sabunla yıkamalı"
Tatilde yapılması gerekenleri anlatan Uzm. Dr. Karaoğlu, "Temizlik ve klorlama işlemleri düzenli yapılmayan havuzlar, kulak iltihabı, göz enfeksiyonları, deri döküntüleri ve mide-bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Ayrıca, çocukların havuz suyu yutması da mikropların doğrudan vücuda alınmasına neden oluyor. Dışarıda satılan dondurma, meyve suyu, çiğ köfte gibi yiyeceklerden uzak durulmalı. Sebze ve meyveler mutlaka bol suyla yıkanmalı. Çocuklar her dışarıdan geldiklerinde ellerini sabunla yıkamalı. Bol su içmeleri sağlanmalı; şekerli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalı. Sıcak havalarda serinlemek isteyen çocukların en çok tercih ettiği yerlerden biri havuzlar. Ancak hijyenik şartlara dikkat edilmezse, havuzlar ciddi enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir" şeklinde konuştu.
"Çocuklar havuza girmeden önce ve sonra duş almalı"
Havuz kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlem Karaoğlu, "Havuzun günlük temizlik ve klorlama bilgileri mutlaka sorgulanmalı. Çocuklar havuza girmeden önce ve sonra duş almalı. 2 yaş altı çocuklar için havuzdan uzak durulmalı ya da özel bebek havuzları tercih edilmeli. Havuz gözlüğü ve bone kullanımı hem hijyen hem de göz sağlığı için faydalıdır. Yazın keyfini çıkarırken güneşin zararlı etkileri de unutulmamalı. Güneşin en dik geldiği saatlerde (11.00-16.00 arası) çocukların dışarıda uzun süre kalması, ciltte yanıklara ve sıcak çarpmasına neden olabilir. Özellikle bebek ve küçük çocuklar daha hassastır. Güneşe çıkmaları gerekiyorsa mutlaka koruyucu önlemler alınmalı. En az 30 SPF içeren, çocuklara özel güneş kremleri kullanılmalı. Her 2-3 saatte bir güneş kremi tekrar uygulanmalı. Açık renkli, pamuklu giysiler tercih edilmeli. Güneş gözlüğü kullanımı alışkanlık haline getirilmeli. Çocuğunuzu her gün düzenli su içmeye teşvik edin. Seyahatlerde yanınıza mutlaka ateş düşürücü, pişik kremi ve yara bandı gibi temel sağlık ürünlerini alın. Açık alan aktivitelerinde böcek ısırıklarına karşı doğal içerikli koruyucular kullanın" şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





