BM: 'Gazze'den ayrılanlar için okullarda yer kalmadı'

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'den ayrılanların sığınması için okullarda daha fazla yer kalmadığını duyurdu.

PAYLAŞ
Gaziantep Haber - Gaziantep Haber

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze’den ayrılanların sığınması için okullarda daha fazla yer kalmadığını duyurdu.

İsrail’in Gazze saldırılarını devam ederken Gazze’de yaşayanların büyük bir kısmı da Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine doğru ilerliyor. Saldırılar nedeniyle yerlerinden edilenler Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) bağlı okullara sığınırken BM’den korkutan açıklama geldi. UNRWA, okullarda daha fazla yer kalmadığını duyurdu. UNRWA Sözcüsü Adnan Abu Hasna, dün gece saatlerinde beklenmeyen bir kalabalığın okullara sığındığını ifade ederek, “Gazze Şeridi’nin güneyi, kuzeyinden daha fakir” dedi. İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana 423 binden fazla Filistinlinin evlerinden olurken bu sayının artmasından endişe ediliyor.

Evini terk etmek zorunda kalan Amna adlı Filistinli, doğum yaptıktan kısa bir süre sonra evine gittiğini ancak evde halkının evde olduğu sıralarda evinin bombalandığını söyledi. Amma, “Şu çocuğa bakın, kazdan çıkardık. Üstü başı hep kan. Ben de onu ararken yaralandım. Bu çocuğun günahı ne? Evlerimiz yıkıldı şimdi de okuldayız. Eşyalarımızı, kıyafetlerimizi alamadık. Ama ülkemiz için kendimizi feda etmeye hazırız” dedi. Sarah adlı küçük bir kız ise yakınlarındaki caminin bombalandığını kaydederek, “Evimizin bir kısmı yıkıldı biz de okullara kaçtık. Biz çocuğuz, neyi yanlış yapmış olabiliriz. Okullar güvenli değil. Eşyalarımızı, kıyafetlerimizi her şeyimizi bırakıp buraya kaçtık” açıklamasını kullandı. Ailesinin 14 üyesi ile birlikte yaşadıkları bölgeden ayrılarak okula sığınan Umm Fayez, “Evimizde güvendeydik. İsrail saldırısının ardından birden çatı çöktü. Şimdi okuldayız ve ne yiyecek ne de su var” dedi.

“suyun tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla Filistinli risk altında”

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik su, elektrik, gıda kesme kararı almasının ardından yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Suyun tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişinin risk altında olduğunu söyleyen Lazzarini, “Bu artık ölüm kalım meselesi. 2 milyondan fazla kişiye su sağlanabilmesi için yakıtın Gazze’ye ulaştırılması gerekiyor “dedi. Lazzarini, “Gazze’ye hemen yakıtı sağlamamız gerekiyor. İnsanların güvenli içme suyuna ulaşmasının tek yolu yakıttır. Eğer bu sağlanamazsa aralarında küçük çocuklar, yaşlılar ve kadınların da bulunduğu insanlar şiddetli sıvı kaybından ölmeye başlayacak. Su, artık son kalan yaşam çizgisidir. İnsani yardıma yönelik kuşatmanın hemen kaldırılması çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 724’ü çocuk, 458’si kadın olmak üzere 2 bin 2 bin 215’e yükseldiği bildirildi. Saldırılarda yaralananların sayısının 2 bin 450’si çocuk, bin 536’sı kadın olmak üzere 8 bin 714’e yükseldiği bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN