Zeugma Mozaik Müzesi depremden sonra ilk kez kapılarını açtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden sonra ziyarete kapatılan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, yaklaşık iki buçuk aylık aranın ardından yeniden kapılarını açarak ziyaretçi kabulüne başladı.

PAYLAŞ
Gaziantep Haber - Gaziantep Haber

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden sonra ziyarete kapatılan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, yaklaşık iki buçuk aylık aranın ardından yeniden kapılarını açarak ziyaretçi kabulüne başladı.

Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden olan ve kentin simgesi “Çingene Kızı” mozaiği başta olmak üzere önemli eserlerin yer aldığı Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6’lık iki büyük depremin ardından ziyarete kapatılmıştı. İki büyük depremi hasarsız atlatan ve tedbir maksatlı ziyarete kapatılan Zeugma Mozaik Müzesi, yaklaşık iki buçuk aylık aranın ardından tekrar kapılarını ziyaretçilere açtı. Sabah erken saatlerde müzeye gelen ziyaretçiler, müzeyi gezmeye başladı.

"Zeugma Mozaik Müzesi, bu kadar büyük depremleri hasarsız atlatan nadir müzelerden"

Müzenin 2,5 aylık aranın ardından tekrar açıldığını ve asrın felaketini hasarsız atlattığını söyleyen Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak, “Bölgemizde yüz yılın afetini, çok büyük 3 depremi yaşadık. Bu kadar büyük depremleri hasarsız atlatan nadir müzelerden biri Zeugma Mozaik Müzesi. Almış olduğumuz teknik raporlar çerçevesinde müzemizin hasarsız olduğu belgelendi" dedi.

"İki buçuk aylık aradan sonra hasret bitiyor diyerek müzemizi açtık"

Müzenin depremin ardından tedbir maksatlı ziyarete kapatıldığını ve bugün itibariyle de ziyaretçi kabulüne başladığını belirten, "Bugün bakanlığımızın onayı ile müzemizi tekrar ziyarete açtık. Sabah saatlerinden itibaren ziyaretçilerimiz de gelmeye başladı. İki buçuk aylık aradan sonra biz de hasret bitiyor diyerek müzemizi hazır hale getirdik. Gerekli tedbirlerimizi de aldık. Bütün ziyaretçilerimiz gönül rahatlığıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ne gelebilir ve gezebilir” şeklinde konuştu.

"Deprem turizm sektörüne ve ziyaretçi sayılarımıza darbe vurdu"

Yaşanan afetin turizm sektörüne ve müze ziyaretçi sayılarına da ciddi olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Çomak, “Yaşadığımız afet turizm sektörünü de ciddi oranda etkiledi. Müzemiz özelinde ziyaretçi rakamlarının iyi gittiği bir dönemde bu afeti yaşadık. Biz, 2022 yılı Ocak ayı istatistiklerinde 11 bin ziyaretçi ağırlamıştık. 2023 yılı 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında ise 27 bin ziyaretçi ağırlamıştık. Bu da müzemizdeki ziyaretçi sayısının en az iki katına çıkacağını gösteriyordu. Sonrasında 6 Şubat depremleri yaşandı” ifadelerini kullandı.

Yıkıcı depremler sonrası yapılan incelemelerde herhangi bir hasara uğramadığı belirlenen Zeugma Mozaik Müzesi’nin 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebileceği öğrenildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN